Vecka 23!

2011-03-07 @ 18:24:52 | Publicerat i: Veckovis | Inlägget har 1 kommentarer
Följ mig via Bloglovin! | Till Startsidan!

Bebisen:
Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm från huvud till häl och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Jag:

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kanske kan känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.

Egna ord:
Hicka känner jag av dagligen. Jag trodde det jag kände var sparkar eller boxningar men när man förklarar det som ”skutt” så är jag 90% säker på att det är hickningar jag känner. Sammandragningar har jag inte känt av över huvud taget vad jag vet. När jag får det förklarat för mig hur en sammandragning känns så tror jag inte alls att jag haft någon. Jag har provat att lägga handen på magen för att känna efter också men har inte känt av något alls!


Kommentarer
Postat av: emelie Nordmark

Hehe ja precis, prata är ju trevligt men om jag fick bestämma så hade jag kunnat ligga o prata i timmar :)Ja fast det sägs att jag blivit snäppet lugnare sen ungefär ett år tillbaka, alla vet hur sur jag brukar bli hur lätt som helst och att mitt humör går upp och ner :P Henrik är nog rätt så van, dock det där med att börja gråta måste vara hormoner, gråter aldrig annars , hehe .

2011-03-08 @ 11:19:28
URL: http://www.emelienordmark.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback